12 Temmuz 2011 Salı

TÜP BEBEKLE İLGİLİ EN SIK SORULAN SORULAR

1. TÜP BEBEK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Tüp bebek tedavi süresi seçilen protokole göre değişir.Uzun protokol yaklaşık 45 gün sürer.Bu sürenin ilk 30 günlük bölümü hastanın ilaçlarını evde kullandığı ön hazırlık bölümüdür.Bu dönemden sonra yeni adet döneminde yumurtalıkların uyarım dönemi başlar. Bu süre yaklaşık 10 gündür.Daha sonra yumurta toplama işlemi, yumurtaların dölleme işlemi ve son olarakta döllenen embriyoların transferi yapılır. Transferden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır.
Kısa protokolde ise ön hazırlık dönemi olmaksızın direkt yumurtalıkların uyarımına başlanır.Bundan sonraki aşamalar uzun protokolle aynıdır.Kısa protokol yaklaşık 18 gün sürmektedir.

2. TEDAVİYE BAŞLAMAK İÇİN ÖZEL BİR DÖNEM VAR MI?
Tedaviye adetin  adet olunan  ilk gün 1.  Gün kabul edilip 2. veya 3. gün başlanır.Öncelikle yumurtalık rezervinin ultrasonografi ile değerlendirilir.Daha önce yapılmamış ise hormon tahlilleri ve sperm analizi yapılır.Tahliller aşılama tedavisi için uygunsa rahim filmi ile tüplerin açık olup olmadığı kontrol edilir.Tüp bebek planlanıyorsa sonuçlara göre  uygun protokol belirlenir.





3. BAYANIN YAŞI TEDAVİDE ÖNEMLİ MİDİR?
Ne yazık ki evet. Özellikle 35 yaşın üzerinde hem yumurtalık rezervinin azalmaya başlaması hemde mevcut olan yumurtaların yapısal özelliklerindeki problemler belirginleşmeye başlar.Yine yumurtaların genetik yapısındaki problemler ileri yaşlarda daha fazladır.Buna bağlı olarak gebelik şansı azlır ve gebe kalındıktan sonra  gebeliğin kayıp riski artar.Özellikle 38  yaş ve üzerinde bu problemler daha  belirginleşir.

4. İLK GÖRÜŞMEYE HANGİ TAHLİLLERİ GETİRMELİYİM?
İlk  görüşmeye  hormon tahlillerinizi, rahim filminizi, daha önce yapılan ultrsonografi raporlarınızı, daha önce tüp bebek denemesi yapılmışşsa bu deneme ile ilgili bilgilerinizi,eşinizin sperm tahlilini,daha önce testis( yumurtalık) ilgili ameliyat geçirmiş yada biopsi yapılmışsa raporlarını yine istenmişse genetik analiz raporlarını getiriniz.

5. MERKEZİNİZDE SADECE TÜP BEBEK Mİ UYGULANIYOR?
Merkezimizde tüp bebek dışında  rahim içi aşılama, siklus takibi, Rahim içinin kamera yardımıyla görüntülendiği histeroskopi yine göbekten girilerek rahim ve yumurtalıkların incelendiği laparoskopi işlemleri yapılmakta; rahim filmi çekilmekte, detaylı sperm tahlili yapılmakta, aşılama için sperm hazırlanması yapılmaktadır.

6. TÜP BEBEKTE KULLANILAN SPERM VE YUMURTALAR EŞLERİN KENDİSİNE Mİ AİTTİR?
Kesinlikle evet. Başka bir kişinin sperm yada yumurtasıyla tüp bebek uygulaması  kanunen yasaktır.
      
7. TÜP BEBEK UYGULAMASI İÇİN ÇİFTİN EVLİ OLMASI  ŞART MIDIR?
Kesinlikle evet. Uygulamalarımızda çiftlerimizden evlilik cüzdanı veya nüfus cüzdanlarını istemekteyiz. Aksi taktirde tüp bebek uygulamalarına hastalarımızı alamamaktayız.

8. KAÇ KEZ TÜP BEBEK DENENEBİLİR?
Tüp bebek için sayı sınırlaması yoktur.Ancak ilk 3 başarısız denemeden sonra başarı oranlarının giderek azaldığı bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder